Likinäköisyys: sen syyt ja korjausmahdollisuudet

Visuaaliset häiriöt ovat yleisiä - yleisin on ns. myopia, joka kehittyy usein lapsuudesta alkaen. Onneksi tällainen ametropia korjataan helposti Tähän asti kaikki hyvin - mutta mitä tapahtuu silmälle likinäköisenä kun sillä katsotaan? Vastaus tähän mielenkiintoiseen kysymykseen ja korjausta koskevat tiedot löytyvät tästä

Mitä on likinäköisyys?

Selvään näkemiseen linssin polttopisteen on oltava täsmälleen verkkokalvolla silmän takaosassa. Jotta tämä toimisi eri etäisyyksillä oleviin kohteisiin, ihmisen silmälinssi voi dynaamisesti muuttaa taitekykyään tietyssä määrin. Jos linssin taitekyky on liian korkea tai silmämuna liian pitkä, painopiste on kaukaisissa kohteissa verkkokalvon edessä. Tulos: ne pysyvät epätarkkoina jopa suurimmilla ponnistuksilla. Lyhyen matkan päässä näkeminen toimii kuitenkin - edelleen, joten puhutaan siitä, että joku on "likinäköinen".

Suurin etäisyys, jolla terävä visio on edelleen mahdollista, riippuu likinäköisyyden asteesta. Jos se ei ole liian voimakas, se ei ole heti havaittavissa jokapäiväisessä elämässä. Se voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia koulussa tai liikenteessä. Tästä syystä silmäkoe ennen koulun aloittamista on järkevää. Joka tapauksessa se on pakollinen ajokortin saamiseksi.

Mitkä ovat likinäköisyyden syyt?

On olemassa kaksi eri likinäköisyystyyppiä: likinäköisyys vaikuttaa noin neljännekseen teollisuusmaiden väestöstä. Tarkat syyt ovat enimmäkseen epäselviä. Sekä geneettisiä syitä että nykyaikaisia elämäntapoja pidetään syinä. Jälkimmäisiä ovat esimerkiksi intensiivinen lukeminen sekä tietokoneiden ja älypuhelinten käyttö. Yksinkertaista likinäköisyyttä ei pidetä sairautena, ja se on yleensä lievä tai kohtalainen. Tilanne on erilainen harvinaisessa, tyypillisesti periytyneessä rappeuttavassa likinäköisyydessä: tässä tapauksessa visuaalinen haitta on paljon voimakkaampi ja yleensä voimistuu iän myötä.

Miten likinäköisyys voidaan korjata?

Likinäköisyydessä laseille käytetään ns. miinuslinssejä, joissa on negatiivisia dioptria-arvoja (esim." -4 "). Periaatteessa nämä ovat sirontalinssejä, jotka puhaltavat tulevat valonsäteet pois. Tällä tavoin ne vastustavat tarkentavan silmälinssin liiallista taitekykyä. Ne ovat saatavana joko mineraalilasista tai muovista. Materiaalista riippumatta negatiiviset linssit voidaan tunnistaa koverasta muodostaan: ne ovat paksumpia reunoilla kuin keskellä, jolloin ero kasvaa erityisen näkötarkkuuden myötä. Reunojen edelleen sopimisen varmistamiseksi muodikkaisiin lasikehyksiin kun paksuus on korkea, on saatavilla korkeampia taitekerroslasi- tai muoviversioita. Nämä mahdollistavat lopulta ohuemmiksi leikattuja linssejä.

Piilolinssejä, joilla on negatiiviset dioptriset arvot, voidaan käyttää vaihtoehtona tai täydennyksenä. Koska lasit ovat nykyään muodikkaita lisävarusteita, päätös tehdään yleensä toiminnallisuuden, ei esteettisten tekijöiden perusteella. Piilolinssit ovat eduksi esimerkiksi urheiltaessa: toisin kuin lasit, ne eivät putoa nenältäsi aktiivisesti liikuttaessa. Niitä voi myös käyttää eri urheilulasien kanssa.

EUROOPAN JOHTAVA VERKKO-OPTIKKO

Löydä uudet lempisilmälasisi
10%

Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään

Usein kysyttyäUsein kysyttyäYritystiedotYritystiedot09-2311 350809-2311 3508

Maksutavat

Klarna LogoVISA LogoMastercard LogoS-Pankki LogoDanske Bank LogoAktia LogoNordea Logo

Toimitustavat

posti Logo

Turvallinen ostospaikka

Suomenvarmakauppa Logo