Työsilmälasiopas

Tietokonenäytön äärellä työskentely on nykyisin olennainen osa monen työntekijän arkea. Sen vuoksi on tärkeää, että työskennellessä käytetään silmälaseja, jotka helpottavat työskentelyä näyttöpäätteellä ja vähentävät siitä aiheutuvia oireita. Mutta mistä tiedän, tarvitsenko niin sanotut työsilmälasit, joita kutsutaan toisinaan myös näyttöpäätelaseiksi tai tietokonelaseiksi? Löydät vastauksen tähän ja moniin muihin kysymyksiin seuraavasta oppaasta.

1. Mistä tiedän, tarvitsenko työsilmälasit?

Jos työskentelet näytön ääressä, saatat tuntea itsesi usein väsyneeksi, silmäsi ehkä kutiavat tai kirvelevät tai voit kärsiä pää- tai niskakivuista. Näiden oireiden myötä keskittyminen herpaantuu väistämättä ja työteho kärsii. Oireet syntyvät usein vääränlaisen työympäristön tai näyttötyöskentelyyn sopimattomien silmälasien vuoksi. Tällaisissa tilanteissa työsilmälasit ovat avuksi.

On siis suhteellisen helposti selvitettävissä, tarvitsetko työsilmälasit. Sinun täytyy vain analysoida tilanne työpisteelläsi. Jos sinulla on esimerkiksi ongelmia tunnistaa näppäimet, nähdä muistiinpanosi tai et vain löydä mukavaa työskentelyasentoa, se on merkki siitä, että tarvitset työsilmälasit.

2. Mitä ominaisuuksia työsilmälaseilla on?

"Tavallisissa" työsilmälaseissa on yksiteholinssit, jotka on suunniteltu laajennetulle lähialueelle. Laajennetulla lähialueella tarkoitetaan etäisyyttä, jossa tietokoneen näyttö sijaitsee, mutta ei ulotu yli metrin päähän. Kauempana olevat esineet tai ihmiset eivät näy niin terävästi. Mister Spexin työsilmälaseissa on erityiset toimistolinssit. Siksi työsilmälaseja kutsutaan usein myös toimistolaseiksi. Toimistolasien linssien keskikohta on optimoitu näyttöetäisyydelle niin, että näet näytön terävästi. Mutta voit nähdä toimistolaseilla myös pidemmälle, sillä ne tarjoavat erinomaisen näön myös välialueelle. Voit siis nähdä terävästi huoneessa olevat asiat ja ihmiset sekä näppäimistön, muistiinpanot ja muut työpöydälläsi sijaitsevat esineet.

Ominaisuuksia työsilmälaseilla
Ominaisuuksia työsilmälaseilla

Linssin yläosassa on näkökenttä, jonka avulla voit tarvittaessa nähdä myös kauemmas. Toimistolasien linssit ovat siis monitaitureita, joilla näet myös työpöytääsi pidemmälle. Toimistolasit ovat optimoidun etäisyytensä kannalta lähestulkoon kaikkiosaajia myös puutarhatöissä, harrastuksissa ja kotikäytössä. Työsilmälasien hinta koostuu seuraavasti: kehyksen hinta plus 109,95 € lisämaksu toimistolinsseistä!

Huom: Työsilmälasit eivät sovellu autolla ajamiseen.

3. Miten työsilmälasit eroavat muista silmälaseista?

Moniteholasit ovat erinomainen arjen apuri. Ne ovat kuitenkin tarkoitettu erityisesti lähi- ja kaukoalueelle katsomiseen, minkä vuoksi ne saattavat tuottaa ongelmia näyttötyöskentelyssä: Progressioalue, eli linssin välietäisyydelle katsomiseen tarkoitettu keskialue on useimmiten liian pieni, jotta voisit nähdä ihanteellisesti näytölle. Siksi joudut jatkuvasti kohottamaan hieman leukaasi. Myös moniteholinssien reuna-alueet ovat työsilmälaseihin verrattuna suhteellisen isot, minkä vuoksi työpöydällä olevien asioiden erottaminen voi olla vaikeaa.

Työsilmälasit toimistolinsseillä
Työsilmälasit toimistolinsseillä

Lukulasit on puolestaan tarkoitettu ainoastaan lähialueelle katsomiseen, eivätkä ne riitä näyttöetäisyydelle tai sitä kauemmas. Myös yksiteholinsseillä varustetut, liki- tai kaukonäköä korjaavat silmälasit korjaavat ainoastaan kyseisen näköetäisyyden. Niitä voidaan käyttää näyttötyöskentelyssä, mutta niitä ei ole suunniteltu lähi- tai välietäisyyksille, jotka ovat keskeisessä roolissa näyttötyöskentelyssä.

Työsilmälasit ovat puolestaan optimoitu päivittäiseen tietokoneella työskentelyyn, ja niiden avulla voit nähdä täydellisesti näytön, kirjoitusvälineet sekä välietäisyydellä olevat ihmiset ja esineet.

4. Vinkkejä hyvään näköön työpaikalla

Voit parantaa näköä työpöytäsi ääressä pienin muutoksin myös ilman erityisiä työsilmälaseja:

  • Huolehdi optimaalisista puitteista, kuten oikeanlaisesta pöydästä, ergonomisesta tuolista sekä sopivasta näppäimistöstä ja optimoidusta hiirestä.

  • Ota selvää, miten voit säätää työtuolisi ihanteelliseen asentoon. Säädä näyttösi valaistus niin, ettei se häikäise.

  • Kallista näyttöä oikeassa kulmassa silmälaseihin ja säädä se niin, ettei siihen osu häiritseviä heijastuksia esimerkiksi kattovalaistuksesta tai ikkunoista.

  • Älä unohda tuulettaa säännöllisesti. Silloin ilmankosteus pysyy sopivana olematta liian korkea tai liian matala. Raikas ilma on tärkeää, sillä se ehkäisee silmien kuivumista ja ärsyyntymistä.

5. Sinisen valon suodatin – suoja silmillesi

Tietokoneiden, älypuhelimien ja tablettien näytöt säteilevät korkeaenergistä sinistä valoa – niin sanottua HEV-valoa. Jos silmät altistuvat liikaa kyseiselle valolle, se voi ilmetä esimerkiksi silmien kuivuutena tai väsymyksen merkkeinä. Myös verkkokalvon pitkäaikaisia vaurioita epäillään ja tutkitaan. Sinisen valon suodatin on silmälasilinssien lisäpinnoite, joka torjuu HEV-valoa ja estää sitä pääsemästä liian suurissa määrin silmän linssiin ja verkkokalvolle.

Sinisen valon suodatin
Sinisen valon suodatin

EUROOPAN JOHTAVA VERKKO-OPTIKKO

Löydä uudet lempisilmälasisi
10%

Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään

Usein kysyttyäUsein kysyttyäYritystiedotYritystiedot09-2311 350809-2311 3508

Maksutavat

Klarna LogoVISA LogoMastercard LogoS-Pankki LogoDanske Bank LogoAktia LogoNordea Logo

Toimitustavat

posti Logo

Turvallinen ostospaikka

Suomenvarmakauppa Logo