Muita aiheita

Koronavirus - Usein kysyttyjä kysymyksiä silmien terveydestä ja hygieniasta

1. Koronavirus ja silmät

Voiko koronavirus levitä silmien kautta?

Haitalliset bakteerit voivat päästä kehoon nenän, suun tai jopa silmien kautta. Meillä ei ole vielä tietoa, mikä tarkka prosenttijakauma näiden kolmen välillä on. Tämän vuoksi suosittelemme, ettet koske kasvoihisi ja silmiisi pesemättömillä käsillä. Voit lukea lisää käsien oikeaoppisesta pesemisestä.täältä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos¹.

Voiko virus vaikuttaa silmiin?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan koronaviruksen oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, väsymys, lihaskivut, nuha, ripuli ja pahoinvointi. Ei ole vielä tietoa, voiko virus vaikuttaa jotenkin silmiin.Voit lukea lisää koronaviruksen oireista täältä

Miten voin suojautua koronavirukselta?

Suosittelemme sinua aina seuraamaan viranomaisten antamia toimintaohjeita. Lue lisää täältä³. Yleisinä sääntöinä ovat:

  • Minimoi sosiaaliset kontaktit, eli vietä aikaa vain samassa taloudessa asuvien ihmisten kanssa.

  • Jos sinun täytyy mennä ulos, pysy kahden metrin päässä muista ihmisistä koko ajan.

  • Pese kädet säännöllisesti ja huolellisesti. (Lue lisää käsien oikeaoppisesta pesemisestäv täältä).

  • Yksi ja aivasta mieluiten puhtaaseen nenäliinaan, jonka voit sitten heittää roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yksi tai aivasta olka- ja kyynärvarren kulmaan estääksesi pärskeiden leviämisen ympärillesi.

Voivatko urheilu ja liikunta estää virusta tarttumasta?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tietyillä ihmisryhmillä on suurempi riski vakavimpiin taudin oireisiin. Viruksen ollessa uusi, emme vielä tiedä tarkasti, mille ihmisryhmille virus tuottaa vaikeimmat oireet. Viime aikaisten tutkimusten mukaan yli 70-vuotiaat ja muut iäkkäät ihmiset kuuluvat riskiryhmään⁴. On kuitenkin hyvä muistaa, että liikkuminen ulkona turvavälin kanssa vaikuttaa positiivisesti terveyteesi. Jos tarvitset liikuntaan ja ulkoiluun sopivat silmälasit, meillä on valikoimassamme urheilulaseja sekä urheiluun sopivia aurinkolaseja. Myymme ainoastaan korkealaatuisia urheilulaseja tunnetuilta merkeiltä, kuten Oakley, Ray-Ban, Adidas ja Alpina.

Jos harrastan liikuntaa ulkona, onko minulla korkeampi riski saada tartunta?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan koronavirus tarttuu pääsääntöisesti pisaratartuntana. Toisin sanoen virus tarttuu silmien, nenän tai suun limakalvojen kautta ilmasta, kun sairas ihminen yskii tai aivastaa. Yksimisestä tai aivastamisesta tulevat pisarat putoavat nopeasti maahan, muutaman metrin etäisyydelle. Tämän hetken tietojen mukaan ulkona liikkuminen yksin tai toisen ihmisen kanssa 1,5 metrin turvavälillä on pienen riskin tilanne.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos⁵.

2. Koronavirus ja silmälasit

Suojaavatko silmälasit koronavirukselta?

Niiden ihmisten, jotka ovat säännöllisessä lähikontaktissa tartunnan saaneiden kanssa, pitää käyttää erityisiä suojalaseja. Tämä koskee siis esimerkiksi hoitohenkilökuntaa ja poliiseja. Myymämme silmä- ja aurinkolasit eivät ole valmistettuja tähän tarkoitukseen, eikä niitä sen vuoksi pidä käyttää suojalaseina.

Voiko virus tarttua silmälasien pinnalle?

Kyllä, se on mahdollista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan⁶ virus leviää pisaratartuntana sekä pintojen välityksellä, mikäli sairastunut on yksinyt tai aivastanut pinnan läheisyydessä. Virus voi siis tarttua silmälasien pintaan kahdella tavalla: jo sairastunut ihminen voi jättää lasien pinnalle eritettä puhumisen, aivastamisen tai yskimisen kautta 1,5 metrin säteellä. Toinen tilanne on mahdollinen, jos sairastunut ihminen on koskenut silmälaseihin, jonka jälkeen niiden omistaja koskee niihin.

Voinko saada tartunnan silmälasieni kautta?

Vaikka on olemassa mahdollisuus, että virusta aiheuttavaa eritettä päätyy silmälaseihisi, sen ei ole mahdollista päästä silmälasien läpi silmään. Kunhan vain et koske silmiisi, mikäli virusta olisi päässyt käsiisi. Pisaratartuntaa ajatellen sinun pitäisi olla lähellä sairastunutta ihmistä, jotta virus voi tarttua, sillä tämän hetkisten tietojen mukaan tauti leviää yskän tai aivastuksen aiheuttamien pisaroiden välityksellä ilmassa. Pisara ei läpäise silmälaseja, vaan tarttuu lasien pintaan. On siis tärkeää, että on mahdollisimman varovainen ja pitää selkeän välimatkan muihin ihmisiin. Vältä silmälasien ja kasvojen koskettelua kodin ulkopuolella. Pese kädet heti, kun tulet kotiin. Lisäksi amerikkalaisen työryhmän laboratoriotestit ovat osoittaneet, että koronavirukset voivat säilyä tarttuvina voimakkaasti saastuneilla ruostumattomilla teräs- ja muovipinnoilla korkeintaan 2–3 päivän ajan. Logistiikkaosastomme työskentelee erittäin tiukkojen hygieniamääräysten alaisena ja käyttää desinfiointiainetta estääkseen tuotteiden saastumisen. Kun tuotteiden käsittelyyn lisätään tilauksen toimitusaika, koronaviruksen tarttuminen tuotteiden välityksellä voidaan poissulkea tämän hetkisen tieteellisen tiedon perusteella.

Pitäisikö minun puhdistaa silmälasini useammin tai jotenkin muuten kuin normaalisti?

Kuten sanottu, on epätodennäköistä, että virus leviää silmälasien kautta. Yhdysvalloissa tehty tutkimus⁷ kuitenkin osoittaa, että muovin pinnalla elävä virus voi olla aktiivinen jopa kahdesta kolmeen päivään. Tämän vuoksi onkin hyvä puhdistaa silmä- ja aurinkolaseja useammin kuin normaalisti - varmuuden vuoksi. Tavaksi voi ottaa puhdistaa käsien lisäksi silmälasit ulkoa sisään tullessa. Silmälasit voi pestä tiskiaineella ja haalealla vedellä, ja kuivata ne sen jälkeen pehmeään talouspaperiin.

3. Koronavirus ja piilolinssit

Mihin minun kannattaa kiinnittää huomiota, kun laitan piilolinssit silmiin tai otan ne pois?

Samat säännöt pätevät kuin normaalistikin piilolinssejä käsiteltäessä: pese kädet aina huolellisesti ennen kuin laitat piilolinssit silmiin tai otat ne pois. Käsien pesun tulee kestää vähintään 20 sekuntia ja pitää sisällään seuraavat vaiheet:

  • 1. Huuhtele kädet.

  • 2. Levitä saippua hyvin käsiin: molempien kämmenien molemmille puolille, sormenpäihin ja kynsiin, sekä kaikkien sormien väliin.

  • 3. Varmista, että kädet ovat varmasti saippuoitu hyvin.

  • 4. Huuhtele kädet juoksevan veden alla.

  • 5. Kuivaa kädet huolellisesti, kiinnitä erityisesti huomiota sormien väleihin. Tämä poistaa viimeisetkin mahdolliset jäljelle jääneet bakteerit. Jos käytät paperin sijaan käsipyyhettä, tulee sinun pestä käsipyyhe 60 asteessa tavallista useammin.

Lue miten kädet pestään oikeaoppisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta⁸.

Voiko virus päästä piilolinssikoteloon ja selvityä niissä olosuhteissa?

Koska linssikotelo on vain sinun käytössäsi, tartuntariski on pieni, muttei kuitenkaan mahdoton. Yhdysvaltalainen tutkimus osoittaa, että virus voi pysyä aktiivisenä muovipinnalla jopa kahdesta kolmeen päivään. Riskien minimoimiseksi suosittelemme, että peset myös linssikotelon saippualla ja vedellä muutaman päivän välein. Kuivaa sitten kotelo huolella, jotta saippuan jäämiä ei päädy linsseihin tai silmiin.

Mihin muuhun minun kannattaa kiinnittää huomiota koronaviruksen takia piilolinssien käytössä?

Päivän loppupuolella piilolinssit voivat tuntua hieman kuivilta, jonka vuoksi moni helposti hieroo silmiä saadakseen epämielyttävän tunteen loppumaan. Tämän vuoksi on entistä tärkeämpää kiinnittää huomiota, ettet koske silmiin tai piilolinssiin sormilla. On parempi käyttää korkealaatuisia silmätippoja silmien kosteuttamiseen tai miettiä linssimerkin vaihtoa. Uuden sukupolven piilolinssit, kuten BiofinityAir OptixDailies ja oma tuotemerkkimme TrueLens on varustettu ComfortMoist-teknologialla, mikä takaa hyvän käyttömukavuuden koko päivän ajaksi. Saat myös terveet, kirkkaat silmät korkean hapenläpäisykyvyn ansiosta.

HUOM: Suurinta osaa mainituista tutkimuksista ei ole vielä tarkistettu viruksen nopean leviämisen vuoksi. Asiantuntijat tarkastavat tieteelliset artikkelit kriittisesti ennen niiden julkaisua. Tämä kysymysten ja vastausten sisältämä teksti päivitetään säännöllisesti uusimpien Suomea koskevien koronavirustietojen mukaisesti.

Lähteet

¹https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19 ²https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat ³https://thl.fi/fi/https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta-og-kunnskap-om-covid-19/fakta-om-koronavirus-coronavirus-2019-ncov/?term=&h=1 

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen ⁶ https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta-og-kunnskap-om-covid-19/fakta-om-koronavirus-coronavirus-2019-ncov/?term=&h=1  ⁷ https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.09.20033217v1.full.pdf ⁸ https://www.who.int/gpsc/clean_hands_protection/en/

10%

Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään

Usein kysyttyäUsein kysyttyäYritystiedotYritystiedot09-2311 350809-2311 3508

Maksutavat

Klarna LogoVISA LogoMastercard LogoS-Pankki LogoDanske Bank LogoAktia LogoNordea Logo

Toimitustavat

posti Logo

Turvallinen ostospaikka

Suomenvarmakauppa Logo